Vlindervleugels moeten spiegeling schermen verminderen

Vlindervleugels moeten spiegeling schermen verminderen

Een vlindersoort met transparante vleugels kan zorgen voor veel beter ontspiegelde schermen op apparaten als telefoons en tablets.
Dat melden onderzoekers van het Duitse Karlsruhe Institute of Technology.

De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de samenstelling van de vleugels van de Greta oto-vlinder. Die vlinder heeft transparante vleugels die het insect zowel tijdens de vlucht als zittend op een plant vrijwel onzichtbaar maken.

Een unieke eigenschap van die transparantie is de afwezigheid van schittering door de zon. In tegenstelling tot zelfs ontspiegeld glas zouden de vleugels van de Greta oto-vlinder totaal niet spiegelen.

Dat maakt de samenstelling van de vleugels volgens de wetenschappers bijzonder goed geschikt voor schermen van telefoons en tablets, maar ook cameralenzen. De uitstekende ontspiegeling van de vleugels is het gevolg van de structurele opbouw van de vleugels.

Zelfreinigend

Anders dan transparante oppervlakten als glas en plastic is de verdeling van reflecterend materiaal in de vleugels van de vlinder willekeurig. Minuscule transparante pilaarvormige deeltjes van verschillende hoogte en breedte zijn over de vleugels verdeeld.

Daardoor maakt het niet uit vanuit welke hoek er licht op de vleugels valt, het concentreert zich nooit op één punt. Op die manier is van een spiegelend effect geen sprake meer.

De Duitse wetenschappers werken aan een prototype dat op termijn in de praktijk toegepast zou moeten worden. Bijkomend voordeel is dat die prototypes door de imitatie van de vlindervleugel van zichzelf al waterafstotend en zelfreinigend zijn.

Door: NU.nl

Meer informatie op: www.kit.edu

Nieuws

Vrijdag 13 december Styliste dag in onze Eye Wish winkel
Vrijdag 13 december Styliste dag in onze Eye Wish winkel Aanstaande vrijdag 13 december 2019 houden wij een styliste dag in onze winkel o...
Lees verder...
Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in St. Jozef in Sappem
Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in St. Jozef in Sappem Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in Zonnehuis St. Jozef in Sappe...
Lees verder...

Aanbiedingen

Organiseer een Brillenparty
Organiseer een Brillenparty
Bekijken »
Brillen passen via Brilonline.com
Brillen passen via Brilonline.com
Bekijken »
Beurs aanbieding!
Beurs aanbieding!
Bekijken »