Contactlens waarmee ingezoomd kan worden.

Contactlens waarmee ingezoomd kan worden.

Een groep wetenschappers heeft een nogal bijzondere contactlens ontworpen. Normaal gesproken worden lenzen gebruikt om het zicht te herstellen, maar de onderzoekers van het Zwitserse EPFL laten je inzoomen met hun speciaal ontwikkelde contactlens.

Volgens de wetenschappers van EPFL die de lens hebben ontwikkeld kan er tot 2,8 keer worden ingezoomd. Dat is vrij weinig vergeleken met conventionele cameralenzen, maar voor een stukje plastic dat op de ogen wordt aangebracht is het vrij bijzonder. Ook aan de bediening is gedacht: met een knipoog kan de zoomfunctie aangezet worden. Het systeem is in staat om onderscheid te maken tussen knipperen en het bewust geven van een knipoog. Door met het rechteroog een knipoog te geven wordt ingezoomd, terwijl met het linkeroog terug wordt gegaan naar normaal zicht.

Er wordt al sinds 2013 gewerkt aan de lens, maar er was nog veel werk nodig voor het echt draagbaar maken ervan. Momenteel kan de lens slechts een half uur worden gedragen omdat het materiaal nog niet goed in staat is zuurstof door te laten. Een van de oplossingen die door de wetenschappers is ontwikkeld om meer zuurstof door te laten is het maken van kleine kanaaltjes in de lens van 0,1mm in diagonaal. De contactlens is slechts 1,55mm dik, maar bevat wel een soort minitelescoop die werkt met spiegeltjes om objecten groter te laten lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Overigens zijn er meer onderzoeksgroepen die aan geavanceerde contactlenzen werken. Zo heeft Google een patent aangevraagd op een lens met camera. Al eerder waren er wetenschappers die een contactlens bouwden met ingebouwde display.

Vooralsnog richten de wetenschappers van het EPFL zich met hun lens vooral op mensen met een bepaalde oogziekte. Het ligt echter voor de hand dat ook mensen met gezonde ogen hier met interesse naar zullen kijken. Of en wanneer een commerciƫle release in zicht komt is nog niet duidelijk.
(Bron: www.tweakers.net)

Meer informatie op: aaas.epfl.ch

Nieuws

Vrijdag 13 december Styliste dag in onze Eye Wish winkel
Vrijdag 13 december Styliste dag in onze Eye Wish winkel Aanstaande vrijdag 13 december 2019 houden wij een styliste dag in onze winkel o...
Lees verder...
Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in St. Jozef in Sappem
Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in St. Jozef in Sappem Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in Zonnehuis St. Jozef in Sappe...
Lees verder...

Aanbiedingen

Organiseer een Brillenparty
Organiseer een Brillenparty
Bekijken »
Brillen passen via Brilonline.com
Brillen passen via Brilonline.com
Bekijken »
Beurs aanbieding!
Beurs aanbieding!
Bekijken »