'Derde van hoog bijziende werknemers blind vóór pensioen'

'Derde van hoog bijziende werknemers blind vóór pensioen'

Een derde van de hoog bijziende werknemers krijgt nog vóór het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken.
Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC, waarop Virginie Verhoeven dinsdag promoveert.

Het onderzoek van Verhoeven toont aan dat dit deels door erfelijkheid te verklaren is, maar dat er ook omgevingsfactoren meespelen zoals veel lezen, een hoog opleidingsniveau en weinig buitenspelen.

Verhoeven analyseerde het dna en de brilsterkte van ruim 45.000 mensen wereldwijd. Ze onderzocht 26 genen die een rol spelen bij het ontstaan van bijziendheid. Mensen met deze genen hebben een tien keer hoger risico op bijziendheid. Dit, in combinatie met een hoog opleidingsniveau, zou het risico nog eens verdubbelen, stelt Verhoeven.

Volgens de onderzoekster heeft, onder de zestigers, één op de vier mensen een bril met minsterkte. Onder de twintigers één op twee. "Mensen met een brilsterkte van meer dan -6 dioptrieën zijn hoog bijziend en kunnen nog tijdens hun werkzame leven ernstig slechtziend of zelfs blind worden", zegt Verhoeven.

Door: NU.nl

Meer informatie op: www.erasmusmc.nl

Nieuws

Vrijdag 13 december Styliste dag in onze Eye Wish winkel
Vrijdag 13 december Styliste dag in onze Eye Wish winkel Aanstaande vrijdag 13 december 2019 houden wij een styliste dag in onze winkel o...
Lees verder...
Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in St. Jozef in Sappem
Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in St. Jozef in Sappem Donderdag 17 oktober 2019 zijn wij weer aanwezig in Zonnehuis St. Jozef in Sappe...
Lees verder...

Aanbiedingen

Organiseer een Brillenparty
Organiseer een Brillenparty
Bekijken »
Brillen passen via Brilonline.com
Brillen passen via Brilonline.com
Bekijken »
Beurs aanbieding!
Beurs aanbieding!
Bekijken »