`Derde van hoog bijziende werknemers blind vóór pensioen`

`Derde van hoog bijziende werknemers blind vóór pensioen`

`Derde van hoog bijziende werknemers blind vóór pensioen` Fieret Optiek
Maarten Fieret - Fieret Optiek

Geschreven door:
, 15 juni 2015

E-mail Maarten Fieret Linkedin

Een derde van de hoog bijziende werknemers krijgt nog vóór het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken.
Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC, waarop Virginie Verhoeven dinsdag promoveert.

Het onderzoek van Verhoeven toont aan dat dit deels door erfelijkheid te verklaren is, maar dat er ook omgevingsfactoren meespelen zoals veel lezen, een hoog opleidingsniveau en weinig buitenspelen.

Verhoeven analyseerde het dna en de brilsterkte van ruim 45.000 mensen wereldwijd. Ze onderzocht 26 genen die een rol spelen bij het ontstaan van bijziendheid. Mensen met deze genen hebben een tien keer hoger risico op bijziendheid. Dit, in combinatie met een hoog opleidingsniveau, zou het risico nog eens verdubbelen, stelt Verhoeven.

Volgens de onderzoekster heeft, onder de zestigers, één op de vier mensen een bril met minsterkte. Onder de twintigers één op twee. "Mensen met een brilsterkte van meer dan -6 dioptrieën zijn hoog bijziend en kunnen nog tijdens hun werkzame leven ernstig slechtziend of zelfs blind worden", zegt Verhoeven.

Door: NU.nl

Meer informatie op: http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2015/2015-06/zicht.bijziende.hard.achteruit/

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Tijdelijk aangepaste openingstijden !

10 april 2024 - Door familie omstandigheden hanteren wij tijdelijk aangepaste openingstijden. Aangepaste openingstijden: Maandag Gesloten Dinsdag 10:00 - 15:00 u. Woensdag 10:00 - 15:00 u. Donderdag 10:00 - 15:00... lees verder »

INVU voorjaarsaktie - Fieret Optiek

INVU voorjaarsaktie

22 maart 2024 - Stralend de zon in met INVU-eyewear! Bij Fieret Optiek introduceren we met trots onze collectie van INVU-eyewear gepolariseerde zonnebrillen. Deze stijlvolle zonnebrillen bieden niet alleen optimale... lees verder »

  •  Fieret Optiek
  •  Fieret Optiek

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.