Vlindervleugels moeten spiegeling schermen verminderen

Vlindervleugels moeten spiegeling schermen verminderen

Vlindervleugels moeten spiegeling schermen verminderen Fieret Optiek
Maarten Fieret - Fieret Optiek

Geschreven door:
, 26 april 2015

E-mail Maarten Fieret Linkedin

Een vlindersoort met transparante vleugels kan zorgen voor veel beter ontspiegelde schermen op apparaten als telefoons en tablets.
Dat melden onderzoekers van het Duitse Karlsruhe Institute of Technology.

De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de samenstelling van de vleugels van de Greta oto-vlinder. Die vlinder heeft transparante vleugels die het insect zowel tijdens de vlucht als zittend op een plant vrijwel onzichtbaar maken.

Een unieke eigenschap van die transparantie is de afwezigheid van schittering door de zon. In tegenstelling tot zelfs ontspiegeld glas zouden de vleugels van de Greta oto-vlinder totaal niet spiegelen.

Dat maakt de samenstelling van de vleugels volgens de wetenschappers bijzonder goed geschikt voor schermen van telefoons en tablets, maar ook cameralenzen. De uitstekende ontspiegeling van de vleugels is het gevolg van de structurele opbouw van de vleugels.

Zelfreinigend

Anders dan transparante oppervlakten als glas en plastic is de verdeling van reflecterend materiaal in de vleugels van de vlinder willekeurig. Minuscule transparante pilaarvormige deeltjes van verschillende hoogte en breedte zijn over de vleugels verdeeld.

Daardoor maakt het niet uit vanuit welke hoek er licht op de vleugels valt, het concentreert zich nooit op één punt. Op die manier is van een spiegelend effect geen sprake meer.

De Duitse wetenschappers werken aan een prototype dat op termijn in de praktijk toegepast zou moeten worden. Bijkomend voordeel is dat die prototypes door de imitatie van de vlindervleugel van zichzelf al waterafstotend en zelfreinigend zijn.

Door: NU.nl

Meer informatie op: http://www.kit.edu/kit/english/pi_2015_037_nature--low-reflection-wings-make-butterflies-nearly-invisible.php

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Tijdelijk aangepaste openingstijden !

10 april 2024 - Door familie omstandigheden hanteren wij tijdelijk aangepaste openingstijden. Aangepaste openingstijden: Maandag Gesloten Dinsdag 10:00 - 15:00 u. Woensdag 10:00 - 15:00 u. Donderdag 10:00 - 15:00... lees verder »

INVU voorjaarsaktie - Fieret Optiek

INVU voorjaarsaktie

22 maart 2024 - Stralend de zon in met INVU-eyewear! Bij Fieret Optiek introduceren we met trots onze collectie van INVU-eyewear gepolariseerde zonnebrillen. Deze stijlvolle zonnebrillen bieden niet alleen optimale... lees verder »

  •  Fieret Optiek
  •  Fieret Optiek

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.